Şu tarihte

2014 Model Sansüre Merhaba

sansur

2014 itibariyle torba yasa adı altında internetteki uygulama gücünü artırmak isteyen hükümetin, 2011'de yapamadığını aradan çıkartması mı olacak?

Yaklaşık üç yıl öncesine gitmek gerekirse,tarih 22 Ağustos 2011'de yürürlüğe girecek "İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar" adlı tasarısı, biz internet severlerin dikkatini ve tepkisini çekmiş, Türkiye'de gündem ifade ve düşünce özgürlüğünün kısıtlı olduğu hemfikrine sahip olmuştu (galiba?).

O günlerde ki düzenleme bile tepkimizi çekip sinirlerimizi germeye yetmişti, şimdiki tasarı ise tam bir bomba,fikir ırmağına kurulacak barajdan farksız.

Hali hazırda, nedenli-nedensiz sansürlenmiş binlerce siteye sahipken denetim ve sansürleme mekanizmasını artırmak, tek elden geçirmek,ulusal sansürleme aşamasında çok daha ileri bir aşamaya geçmemize yarayacak, dünya birinciliğinde Kuzey Kore'yle yarıştığımız nadide alanlardan biri daha.

censorship

Modernleşelim: 2014 Model Sansür

Var olan 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un değiştirilmesi gündemde,peki ekleniyor?

  1. İlk önce var olan kayıt tutma(loglama) işlemleri sıkılaştırılıp yoğunlaştırılıyor.

İlgili düzenleme şöyle:

5651

Düzenlemede de görüldüğü gibi yer sağlayıcılar tarafından kayıt tutma işlemi 1 yıl ile 2 yıl arasında tutulacak,istenildiği takdirde iletmekle yükümlü,yerine getirilmediğinde iki bin ile elli bin tl arasında para cezalarından bahsediliyor.

  1. Engelleme işlemleri "muhteşem"leştiriliyor, alan adı erişimi, IP erişimi ve URL bazlı engellemelerle artık DNS değiştirerek bile sansürlenmiş adrese erişemeyeceksiniz.

İlgili düzenleme şöyle:

yeni kanun

  1. "Erişim Sağlayıcıları Birliği": Ulusal trafiği nasıl filtreleriz?

"Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette bulunamaz." Artık tüm sağlayıcılar (TTNET, Superonline v.s) tek yerden trafiği kontrol edilecek bir üst kurul oluşturuluyor.

İlgili düzenleme şöyle:

esb

Özet ve Ne yapmalıyız?

Özetle, sesinizi sadece bir emirle kesebilecek filtreleme sistemi getiriliyor, özgürlüğün tanımının dahi tam olarak anlaşılamamış ülkemizde "ifade ve düşünce özgürlüğü"nün ne kadar uygulanabilir olduğunu sorgulayacağımız günler kapıda. Tekrar ve tekrar.

Ne yapmalıyız? Şayet biz halksak, bizim seçtiklerimizin bizi yanlış idare etmesine izin vermemeliyiz, sesimizi yükseltip gündem oluşturabiliriz, bununda en güzel yöntemi artık facebook ve özellikle twitter.

#SansüreHayırDe hashtag'iyle oluşturulmak istenen düzenin karşısında yerinizi alabilirsiniz. Bir başka özeti Korsan Parti internet sitesinden (İnternet Sansürü Bitmiyor, Artıyor!) okuyabilirsiniz.

2011'i hatırlama zamanıdır!

Sağlıcakla Kalın.