Şu tarihte

Rust: Error: linker cc not found

Uzun bir süredir hem VM hem lokalde Manjaro kullanıyorum, 8 ay boyunca hiç güncellenmediği için ve benim bir takım hatırlayamadığım işlemler sonucu artık kullanılamaz hale getirdiğim 18 sürümünü yükseltip son sürüm olan 20.1.2'ye terfi ettim.

Hal böyle iken bir süredir peşinde olduğum Rust ile yeniden - ve yine - bir proje yapmaya karar verdim. Kodu yazıp bir de derleyelim dediğimde başlıktaki gibi bir hata aldım. Aşağıda neden olduğunu ve sorunun çözümünü anlattım.

Özet geçmek gerekirse Rust'ı başarıyla kurduğunuzu ve her şeyin yolunda olduğunu varsayarsak, cargo run veya cargo build gibi bir komut kullandıysanız benim gibi şöyle bir hata almışsınızdır:

error: linker `cc` not found
  |
  = note: No such file or directory (os error 2)

Bu hata GCC paketinin olmamasından kaynaklanıyor, C & C++ için compiler paketi Manjaro'da direkt yüklü gelmemekte, siz ya Pamac (GUI) ya da pacman (CLI) aracıyla kurmalısınız.

Pamac ile

e

Yukarıda gördüğünüz gibi Pamac paket yöneticisini açıp arama kutucuğuna "gcc" yazmanız yeterli daha sonra Yükle'ye tıklayıp sağ alttaki Uygula butonuna basmanız kurulumu gerçekleştirecektir.

Pacman ile

CLI ile yüklemek için Terminal'i açıp, aşağıdaki komutu uygulamanız yeterli:

pacman -Sy gcc