Şu tarihte

2014 - 2015 Ne Dinledim?

2014 - 2015 ki bu 22 Şubat '14 - 22 Şubat '15 arasını kapsıyor, neler dinlemişim, hangi gruplara abanmışım, hangi şarkıyı onlarca kez loop etmişim. Yıllık raporumu şöyle bırakayım.

Öncelikle last.fm kullananlar için profilim. 2014'ün başlarında keşfettiğim Spotify ile ciddi bir ilişkim oldu. Hatta dayanamayarak geçen ay Premium'a geçtim, şarkı bittikten sonra gelecek reklamlara o kadar alışmışım ki reklam duymamak neredeyse üzücü oldu. Özetle bu yıl dinlediğim müziklerin çoğunu Spotify üzerinden dinledim tabi youtube ve müzik çaların katkılarını yadsımamak lazım.

ne kadar?

1 yıl içinde tam tamına 7121 parça dinlemişim.(Bu günlük ortalama 20 parçaya denk geliyor.) Bunların 303 tanesini Grup Yorum, 272 tanesini ise Camarón de la Isla oluşturuyor.

top artists

Loop'a alınanlar?

Bazı şarkılar vardır tekrar tekrar dinlenen, işte benimde göz nurum parçalar şöyle olmuş:

top songs

Marvin Gaye'in What's Going On parçasına takılmışım, son dönemde takıldıklarım ise şunlar olmuş:

top songs

Bu arada My Way Frank Sinatra ve Luciano Pavarotti'nin düeti, ayrıca önerilerim Steely Dan, America ve Antônio Carlos Jobim.

2014'de bulduklarım?

Yine Last.fm'e göre 1303 farklı sanatçı dinlemişim, bunlar içinde yeni keşfettiklerim arasında Vicente Amigo, Camarón de la Isla, Çağdaş Türkü, Paco de Lucia keşfetmeyenler için bekliyor. Vicente Amigo'nun Tierra (2013) albümü de oldukça başarılı. Belirtmeden geçmemem gereken bir diğer albüm Çağdaş Türkü'nün tek (galiba) albümü olan Bekle Beni'de her parçasıyla bir çok grubun elde edemeyeceği müthişlikte. İncesaz'ın Macar Radyo Senfoni Orkestrası ile yaptığı Yollar (2014) albümü de klasik tınıların Anadolu motifleriyle süslenmesinin güzel bir örneği olmuş, bu arada albüm Türk Hava Yolları 75. Yıl konseri için yayınlanmış. Orkestral çalışmalarla arası olmayanlar için İncesaz'ın Geçsin Günler (2014) albümünü benim de hatırlamadığım bir zaman diliminde Albüm Arşivi'ne eklemişim.

Pase de Gracia

Bu yılı Vicente Amigo'yla başlayıp Vicente Amigo ile kapatmışım gibi hissettiğimden Paseo de Gracia (2009) albümündeki Y Sera Verdad... (Tur: "Ve gerçek olacak") benim için yılın parçası oldu, hatta flamenko gitar müziğine ilgimin temeli bu abinin parçasıdır. Kendisi 28 Mayıs '14 tarihinde Ankara'da konser verdi ama tabi ki orada olamadım, elbet bir gün buluşacağız.

Como El Agua

Ayrıyetten bir başka bağ kurduğum şarkı yazının başından beridir ismini zikrettiğim Camarón de la Isla'nın hangi albüme ait tam emin olamadığım ama aynı adı taşıyan Como El Agua parçası. Bu parçayı dinleyip İspanyolca ve flamenko gitara başlamanız olası. Tabi Camarón reyizin diğer parçaları da efsane fakat bunun yeri farklı.

The Endless River

2014 demişken Pink Floyd'un yıllar sonra çıkardığı The Endless River'ından bahsetmeden olmazdı. Louder Than Words hariç tüm parçaların enstrümental olduğu albüm baya bir gündem konusu oldu. Tabi Pink Floyd etiketiyle çıkınca beklentilere yetişemedi. Benim favorim ise Louder Than Words oldu, gerek sözleri gerek müziğiyle bir selam bir elveda niteliği taşıyor.

2014 gerçekte neler getirdi neler götürdü bilinmez ama kulaklarımıza iyi şeyler kattığı kesin.