Şu tarihte

Duvar (1983)

Yılmaz Güney'in son filmi.

Tıpkı daha önce yazdığım Uçurtmayı Vurmasınlar'daki gibi hikaye Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde (aka Ulucanlar) geçiyor. 1976'da Yılmaz Güney'in de tanıklık ettiği, çocuklar koğuşunda çıkan bir isyanı konu edinir. Senaryosunu Yılmaz Güney'in Kayseri Cezaevi'nde yazdığı ve çekimlerinin Fransa'da,Tuncel Kurtiz ve Ayşe Emel Mesci dışındaki oyuncuların hepsi kamera karşısına ilk defa çıkmıştır. Cezaevindeki düzen ve yaşanan çocuk istismarı üzerinde yoğunlaşan hikayesiyle dikkati çeken ve sinemada Zazaca dilinin kullanıldığı ilk film olmuştur.

Yılmaz Güney: bu filmde anlatılanlar, yaşanmış olayların yeniden hatırlanmasıdır.onlar, kan ateş ve gözyaşı içinde, duvarların karanlığında, ışığı ve suyu aradılar.bu filmi onlara, el yordamı ile ışığı ve suyu arayan küçük arkadaşlarıma adıyorum.

Konu

1976'da Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde, Yılmaz Güney'in de tanıklık ettiği, çocuklar koğuşunda çıkan ve tüm cezaevine yayılan bir isyan konu edilmiştir.

Kadro

Tuncel Kurtiz Ayse Emel Mesci Kuray Malik Berrichi Nicolas Hossein Isabelle Tissandier Ahmet Ziyrek Ali Berktay Zeynep Kuray

1983 yılında çekilen film ülkemizde ancak 20 Ekim 2000 tarihinde vizyona girebilmiştir.