Şu tarihte

Gecelerin Ötesi (1960)

Metin Erksan'ın en kaliteli işlerinden biri, Gecelerin Ötesi.

Gecelerin Ötesi

Gecelerin Otesi Afis

Metin Erksan'ın yönetmenliğini yaptığı 41 filmden en bilineni değil ama en iyilerinden biri olabilecek Gecelerin Ötesi, 1960 yapımı bir Yeşilçam filmi. Aynı mahallede yaşayan ve farklı beklentilere sahip 7 arkadaşın ortak arzuları olan paraya ulaşmak için çete kurup giriştikleri benzin istasyonu soygunlarına konu edinen film, 27 Mayıs öncesi dönemde ülkenin sosyo ekonomik durumuna ve Amerikan rüyası yaklaşımına bir eleştiri niteliğindedir.

Filmde dönemin sosyo-ekonomik durumu aynı mahallede yaşayan 7 farklı insanın beklentileri üzerinden gözler önüne seriliyor. Siyah-beyaz polisiye bir film olması Coen kardeşlerin filmlerine benzer olay örgüsü beni etkileyen unsurlardan. Filmin Dostoyevski'nin Suç ve Ceza kitabına yaptığı atıflarda diğer önemli hususlardan.

Olay örgüsü ve görsel yönetmenliğinin dönem koşulları baz alındığında çok iyi olduğu söylenebilir. Filmin hem yönetmeni hem senaristinin Metin Erksan olması da belki bu başarının sebebi olabilir. Bana kalırsa Türk sinemasında yapılmış en iyi işler "toplumsal gerçekçilik" başlığı altında toplanıyor, Yılmaz Güney bunun en önemli temsilcilerinden mesela.

Ayrıca Metin Erksan'ın bir diğer önemli filmi Sevmek Zamanı (1965)'da izlenebilecek nadide filmlerdendir.

Gecelerin Ötesi (1960)

Kadro

Kadir Savun, Suphi Kaner, Suna Selen'in paylaştığı filmde yer alan diğer oyunculardan bazıları; Erol Taş, Hayati Hamzaoğlu, Oktar Durukan, Ziya Metin, Tolga Tigin, Metin Ersoy, Yılmaz Gruda ve Maria Dolce

Film

Atadeniz Film tarafından Youtube'da eklenerek bizlere izleme imkanı sağlanmış:

https://youtu.be/YpBLJpzzcUw