Şu tarihte

The Internet's Own Boy (2014)

Tam adıyla The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (İnternet'in Öz Evladı: Aaron Swartz'ın Hikayesi) 2014 yapımı biyografik belgesel.

Aaron Swartz, 14 yaşında iken RSS'in geliştirici ekibinden yer almış, 15'inde IEEE'nin hakemli bir dergisinde makalesi yayınlanmış, Reddit'in kurucularından, bilişimci ve aktivist olarak muhtemelen yapabileceklerini bitirmeden Ocak 2013'te intihar etmişti. Belgeselin de konusu bu dahi adamımızın hazin ve etkileyici öyküsünü anlatıyor.

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz

InternetsOwnBoy

Konu

Aaron Swartz adlı dahi gencin çocukluğundan 26 yaşında intihar ettiği döneme kadar geçen kısa ama dünyayı değiştirme gücünde olan özverili hayatını anlatan belgesel.

Kadro

  • Aaron Swartz
  • Tim Berners-Lee
  • Cindy Cohn
  • Gabriella Coleman
  • Cory Doctorow
  • Peter Eckersley
  • Brewster Kahle

Yorum

2011 döneminde benimde dahil olduğum internet özgürlüğüne ve erişime karşı olan yasalara (Türkiye'de 5651 sayılı kanun ve Amerika'da SOPA vb.) karşı çıkan gruplar gerek meydanlarda gerek internetin her köşesinde sesini duyurmak ve haklılığını ispatlamak için çalıştılar. Aaron Swartz'da bu çalışmaların önemli temsilcilerinden biriydi, belgeselde de göreceğiniz üzere kendini dünyayı daha iyi bir yer yapmaya adamış idealistlerdendi. Bilgiye erişimin koşulsuz ve ücretsiz olması, insanlığın bilgi birikiminin bir grup tekelin eline geçmesini normal karşılamanın çok büyük bir hata olacağını anlatıyor bize Aaron. Bunların yanında devletin sermayenin kuklası olan bir yapıya dönüşümünde bireylere nasıl vahşice yaklaştığını gözler önüne seriyor belgesel. Keşke Aaron yaşasaydı ve dijitale doğanlara yol göstermeye devam etseydi.

timbernerslee

Bu kadar özgürlükçü bir adamın belgeselinin de tüm haklarının saklı olması beklenmezdi. Belgesel Creative Commons lisanslı ve internetten özgürce izlenebiliyor.

Filme geçmeden önce filmde de bahsedilecek olan Swartz'ın İtalya'da yazdığı Gerilla Açık Erişim Manifestosu'nu (Türkçe'ye çeviren Işık Barış Fidaner'e teşekkürler.) okumanızı tavsiye ediyorum.

Lafı filmden bir alıntı ile tamamlayayım:

"O internetin öz evladıydı, eski dünya onu katletti."

Film

https://www.youtube.com/watch?v=3Q6Fzbgs_Lg

Ek okumalar