Şu tarihte

Umut (1970)

"... çünkü para adamı sıcak tutar."

Yılmaz Güney'in ve Türk sinema tarihinin en iyi filmi. (bunlar fazla göreceli)

iyi at, iyi araba para işi gardaş. paran olunca her bir iş iyi olur. paran olunca kebap yen, paran olunca tatlı yen, şarap içen, iyi yataklarda yatarsın. parası olunca adam kuvvetli olur. parası olunca adamın evi, avradı olur, evinde tenceresi kaynar, çocukları olur. paran olmadı mı iyi değil, dünyada senden kötüsü yoktur, senden pisi yoktur, her yerden kovarlar seni. fakirin yüzü soğuktur. niye soğuktur cabbar gardaş? parası yoktur da ondan. mesela kış gününde, en soğuk vaktinde, cebinde paran olsa üşümezsin; hamamdaymış gibi terlersin. amma velakin para olmadı mı yaz gününde üşürsün. neden? çünkü para adamı sıcak tutar; sıcahhh.

Konu

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Filmde, atının araba çarpması sonucu ölmesi ve geçimini bu ata bağlamış olan meçhul bir definenin peşinden koşan faytoncunun öyküsü anlatılmaktadır.

Film

https://www.youtube.com/watch?v=mjPNZVbvMQY

Kadro

Şerif Gören

Oyuncular Yılmaz Güney Tuncel Kurtiz Osman Alyanak Enver Dönmez Gülşen Alnıaçık Kürşat Alnıaçık Lütfü Engin

Sansür Kurulu, filmde yer alan faytoncunun giyimi ve kuşamının, fakirliğin bir sembolü olarak ele alınmasını, zengin otomobil sahibi hakkında takibat yapılamayacağı kanaati verilmesini, faytoncunun iş ararken zengin-fakir ayrımı yapılmasını, Cabbar'ın (Yılmaz Güney) Amerikalı zenciyi soymasını, sabah namazının güneş doğarken kılınmasını sakıncalı bularak, filmi yasakladı.