Şu tarihte

Wargame Airland Battle'a Sarmak

Wargame Airland Battle

Bir arkadaşım sayesinde başladığım bu oyun adeta stratejinin sadece "bas paladinleri al kaleyi" veya "ver elini rohirrim"den ibaret olmadığını her ünitenin teker teker ilgi ve alaka beklediği, bir aracın elini kolunu sallaya sallaya haritanın öbür ucuna gidemediği bir oyun, ben buna ağır strateji diyorum.

Mevzuya başlamadan önce giriş paragrafındaki Age of Empires ve Battle for Middle-Earth'e bazı atıflarda bulundum,fakat iki oyunada özellikle Age of Empires'e - beni bu türe başlatan yegane başyapıt - saygılarımı sunar, ellerinden öperim.

wargame

Giriş

Eugen Systems ve Focus Home Interactive tarafından 2013 yılında çıkarılan bir strateji oyunudur.

Şimdi sen anlat

Efendim,aslında oyun hakkında Türkçe kaynak olmaması ve rehber vs. bulamamam sebebiyle kendim çözmeye çalıştım,oyun belirlediğiniz haritada yaya piyadelerden,uçaklara kadar birçok üniteyi kontrol etmenizi isteyen birçok bölgeyi kontrol altına alıp düşmanı yok etmenizi isteyen strateji oyunu.

İlk izlenim için şöyle bir trailer'ı bulunuyor:

http://www.youtube.com/watch?v=MRMH887q3Bo

Oyunun en ön plandaki özelliği Multiplayer olayına ağırlık verilmesi,oyun giriş ekranında sizi sunucuya giriş ekranı karşılıyor,Solo moduna geçmek için o ekrandaki "Cancel"a tıklayıp Solo tuşuna basmanız gerekiyor. Multiplayer modunu test edemedim, CDKey bulamadım çünkü.

Wargame

Dikkat edilen bir diğer husus,mesela bir tank çıkarttınız ve bunu bir yere sürdünüz,bu aracın bildiğimiz benzini var,3000 diye gösteriyor mesela ancak yetebildiği kadar gidiyor,sonra benzinim bitti aga diyip duruyor, eğer yola devam etmesini istiyorsanız lojistik kamyonu,helikopteri göndericeksiniz ki benzini yükleyip yola devam etsin.

SUP sınıfındaki araçların bazılarının görüş alanı acayip yüksek olduğu için haritanın diğer tarafındaki düşman birimlerinin üstüne füze yağdırabiliyorsunuz,sadece bu birimleri kullanarak savaş bitirilebilir mi? Mümkün gözükmüyor, çünkü tam isabet etmiyor genelde fakat düşman birimlerini PANİK haline getirdiği için saldırı anında işe yaradığı bir gerçek.

Airland

Oyundaki diğer güzellik uçaklar ve helikopterler, uçaklar. Helikopterler fazla güçlü olmamakla birlikte doğru kullanıldığında sağlam sonuçlar veriyor, daha ilgi çeken mevzuya geçersek uçaklar vur-kaç mantığıyla ortalığı toz duman ediyor.

İsterseniz sahada gezinip düşmanlarla uğraşıyor,isterseniz arkaplanda durup emir vermenizi bekliyorlar,uçakları kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli olay ise yine yakıt ve baş belası uçaksavarlar,iki üç uçaksavar menziline girmiş bir uçağın oradan çıkabildiğini görmedim.Önemli bir bilgi ise,meydandaki uçağınızı görevi bitirdikten sonra EVAC komutuyla geri çağırın,yoksa meydanda kalıp kendini riske atıyor.

Oyundaki bence en ilginç birim,piyadeler,normalde bir araçla taşınıp daha sonra araçtan çıkıp ortalığı karıştırıyorlar,sayıcada çokça üretilebildikleri için,eğer bir yeri zapt etmek istiyorsanız piyadeleri kullanmak çok mantıklı,ayrıca bir bölgedeki evlere yerleşip düşmana zor anlar yaşatıyorlar,uçaklar daha çok korktuğumu belirtmeliyim.

Oyunda NATO,PACT gibi taraflar bulunuyor fakat henüz tam olarak bi avantajını veya bi dezavantajını görmedim.

battle

Bu arada birim eklemeyi oyun ekranındaki sol üst köşedeki butondan yapıyoruz,oyuna başlamadan önce bölgemizdeki heryere birim ekleyebiliriz,fakat oyun başladıktan sonra yani "Launch Battle" butonuna tıkladıktan sonra oyun başlamış oluyor,kendi bölgemizden birimler çıkıp belirlediğiniz yerden geliyor.

Multiplayer modundan bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=2GsKUVFa6vA

Bitirelim Bari

Son olarakta söylemek gerekirse,muhtemelen bu yılın en iyi strateji oyunu olacak,bence bu grafiklerle bu stratejik bakış açısıylada hakediyor.Tavsiye edeyim kendisini "steam" fiyatı $39.99 olarak gözüküyor.

Bu oyunu benim emektar açar mı diyenler için:(Minumum)

Sistem:WINDOWS XP SP3/WINDOWS VISTA SP2/WINDOWS 7/WINDOWS 8 İşlemci:AMD/INTEL DUAL-CORE 2.5 GHZ Bellek:2048 MB RAM Ekran Kartı:256 MB 100% DIRECTX 9 AND SHADERS 3.0 COMPATIBLE ATI RADEON X1800 GTO/NVIDIA GEFORCE 7600 GT/INTEL HD 3000 OR HIGHER DirectX®:9.0 Sürücüde Gerekli Alan:15 GB Ses:DIRECTX 9 Diğer gereksinimler:İnternet Bağlantısı

Metascore puanı ise:

metascore