Şu tarihte

İnternet ve Geleceğe Dair Öngörülerim

Gelecek

Yaklaşık 7 yaşındayken tanıştığım internet mecrası ve geçen yıllar,değişen koşullara dayanarak gelecekte olabilecek teknolojik varsayımları ele aldım.Temelde internet tabanlı olarak gelişeceğini tahmin ettiğim "teknoloji" bakalım bizi ne kadar şaşırtabilecek.

Bundan yaklaşık 10 yıl önce bilmem internettemiydiniz ama,o zamanlar MSN(Messenger) vardı,Yonja adından bir sosyal ağ vardı (facebook'un benzeri,daha çok çöpçatanlık sitesi gibi birşeydi,popülaritesi sıfır olmuş durumda şu an)

Tabi o zamanlar,şimdiki gibi hızlı değildi internet daha ADSL olayına yeni yeni geçiliyor,herkes mynet'te takılıyor,Age of Empires 2 oynayıp saatlerce sohbetleri yapılırdı,bulunduğum yerden dolayı üniversite gençliğiyle çokça takılmıştım o yaşımda.

MSN

Velhasılı kelam zaman geçtikçe 2006-2007 civarı hayatımıza facebook girdi,bu kadar çevreleyeceğini hiç düşünmemiştim hayatımızı.Facebook'un hakkını yememek lazım,Web 2.0 olayında bir devrim olarak girdi.Şu anda halen Twitter,Google+ gibi rakiplerinin önünü açan bir üründü.O zamanlardan şu 2012'ye kadar müthiş bir taleple kullanıldı,ama zaman ilerledikçe talep düşüp kayganlaşıyor yakında Facebook'un da sonunu göreceğiz gibi geliyor,neyse konumuz bu değil.

2013 trendlerine bakarsak yoğunluk Twitter yönünde,bu Facebook gibi birkaç yıl daha gidecek gibi geliyor fakat Twitter sadece bir ikon değil,facebook gibi tüm internet yaşantımıza girmek gibi bir amacı yok,o yüzden diğer ağlara şans tanıyan bir yapısı var.Yine bir rakipten bahsedecek olursa ki Google+ (aka Google Plus) diğer sosyal ağlara göre daha yetenekli daha başarılı gözükse de şu anda popüler değil,ne yazık ki çünkü Facebook'la karşılaştırıldığında daha zekice yapılmış bir ürün olduğu anlaşılıyor.

İlerleyelim

Bu yazıyı bundan 10 yıl önce yazsaydım,varsayımlarım 2013'e dair olacaktı,fakat şu an 2013'deyiz,tahminlerimiz 2023'e ve ötesine dayanacak bu da aslında daha çabuk gelişen bir teknoloji ve daha hızlı değişen trendlere göre tahmin yapmayı gerektiriyor,doğal olarak işler zorlaşıyor.Muhtemelen bunlar benim hayalgücüm olacak fakat gerçekleşince karşılıklı oturup güleriz.

İlk tahminimden başlıyım,muhtemelen bunun gerçekleşmesi yakındır.İnternet Edebiyatı adlı bölümler ve/veya dersler açılacak edebiyat fakültelerinde.Çünkü dikkat ederseniz 9Gag olsun,4chan olsun farklı bir tarz farklı bir mizah anlayışı hakim bunu takip etmek şart olacak ilerleyen dönemlerde.Medya okur-yazarlığı olayında internete ağırlık verilecek.

İkinci adımda şöyle birşey olabilir; Yazılı medya değerini hemen hemen yitirecek,bu yazılı medya unsurları internet tabanına geçecekler,bunu yapanlar var fakat benim tahminim gazete satışları çok çok azalacak,çevreyi koruyalım mantığı da buna katalizör olacaktır.İnternet gazeteciliği sayesinde büyük medya kuruluşlarının karları azalacak,küçülmeye gideceklerdir.

Medya konusunda televizyonların değeri azalacak,internet televizyonculuğu daha tematik yayınlarla gelişecektir,yakın zamanda herkesin yayın yapabileceği televizyonları olacak ve bunu televizyonlarımızdan(geleneksel televizyon tasarımında fantastik değişimler olması büyük ihtimal) izleyebileceğiz.(aslında bunlar var diyeceksiniz fakat smart tv'nizden youtube kanalına girmekten bahsetmiyorum.)

TRT

Üçüncü adımda aslında Google Glass'dan bahsedeceğim,bu mükemmel bir ilham kaynağı gelecek için,herşeyi gözlerle halledebileceğimiz,evinizdeki klimanın açık olup olmadığı kontrol edip daha sonra o an okuduğunuz kitaptaki anlamadığınız bir sözcüğü hemen Google'da aratabileceğinizi düşünün.Tabi kitap gibi bir ilaca ilerde ne olacağını kestirebilmek güç fakat,e-kitap rüzgarı daha tam esmedi.Glass hakkında bilginiz yok ise şöyle açıklayayım,Google'ın tasarladığı "akıllı gözlük",bununla sadece bir ses komutuyla o an gördüğünüz şeyin fotoğrafını çekebilir,facebook'ta arkadaşlarınıza selam çakabilir,sevgilinizle görüntülü konuşabilirsiniz.Glass hakkında ayrıntılı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

Google Glass

İnternet,hayatımıza daha da girecek,yediğiniz yemeği Facebook'ta paylaşmak gibi basit ve gereksiz hareketlerin ötesine geçecek.Hayatımızı fazlaca kolaylaştıracak (hem iyi hem kötü),devlet işlerini kısaltacak.

Muhtemelen yakında sosyal ağların sayısı azalacak,çünkü rakipler anormal güçlü ve küçüklere yer yok adeta.

Aklıma gelmişken gelecek ile ilgili adeta bir simülasyon yapan The Simpsons'un noel bölümünü izlemenizi tavsiye ederim.(ilgili haber)

Gizlilik konusunda tartışmalar,sahtekarlıklar büyüyecek,bu sahtekarlıkların alasını devletlerin kendisi yapacak.Zaten şu sıralar da var olan bir durum bu fakat ilerleyen teknoloji hayatımızın içine daha fazla gireceğinden 1 saat önce ne yediğinizi bile bilecek bir el mutlaka olacak. (bkz. NSA Prism)

Yakın gelecekte şu anda uçuk fiyatlara sahip uydu iletişim yöntemleri ucuzlayacak.Mobilite yaygınlaşacak,testlerine başlanan 4G ve yine yakın gelecekte daha da hızlanacak kablosuz teknolojiler sayesinde akıllı telefonların hüküm sürdüğü ve PC platformunun tarihe karıştığı bir gelecek bizi bekliyor.

Akıllı telefonlar ve tabletler hem performans hem fiyat olarak ucuzlayacak çünkü fazla seçenek ve rekabet olacağı kesin daha şimdiden.

Ekonomik olarak daha kötüye gideceğimiz kesin,fakat tüketim olarak hız kesmeyeceğimiz de ayrı bir durum.Üretim/tüketim dengesizliği git gide artacak daha fazla yapay ürünler kullanıyor olacağız.

1970ler

Daha fazlasını isteyen insan daha fazla yıkacak,ki burada savaş muhabbetlerine hiç girmiyorum daha fazla kötümser olmamak için.Neyse konumuza dönersek.

Enerji sektörü daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacak,yoğunlaşmak zorunda kalacak.Yapılan hesaplara göre petrolün bitmesine 45 yıl hatta daha az bir zaman kaldı.Bu petrolün artan talebe daha ne kadar dayanabileceği bilinmiyor.Bu yüzden daha az enerji tüketen cihazlar rağbet görecek.

Yapay zeka standartları gelişecek,Robotik IQ'lar artarken insanlık IQ'su azalacak.

Son sahne

Konuyu özetlemek gerekirse daha az kuvvetle daha çok iş yapacağımız kesin.Fakat bununla beraber daha fazla körelip yaşadığımız çevrenin zamanını bir o kadar da çok azaltacağız.Şimdiden kurtuluş yollarını arayıp bulmamız lazım aksi halde şu bu ayrımı yaparken tüm varlığımız sona erecek.