Şu tarihte

Hudutların Kanunu (1966)

1966, Siverek, Urfa. Yılmaz Güney'in oyunculuğunu,senaristliğini ve yapımcılığını üstlendiği, Lütfi Akad'ın yönetmenliğini yaptığı Türk sinemasının en önemli yapıtlarından biri. Filmin konusu kaçakçılık yapan köylülerin jandarma tarafından sınır ticaretinin bitirilmesi için legal yollara yönlendirmesini konu alıyor.

Filmi izlerken farkedeceğiniz bir durum olarak sıçramalar sizi rahatsız edebilir. 1966 yılında çekilen bu film 14 yıl sonra cereyan edecek 1980 askeri darbesinde toplatılacak ve elde kalan 1 kopya Fatih Akın'ın desteğiyle renove edilerek 2011 yılında 64. Cannes Film Festivali'nde A Clockwork Orange gibi klasiklerle birlikte gösterime girmiştir. Son kalan kopyanın da tahrip olması sebebiyle bu sıçramalar bulunmaktadır. 1967 Altın Portakal'da En iyi ikinci drama filmi seçilirken, Yılmaz Güney de en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır.

Yilmaz Guney

"güney'in sansür kurulunca reddedilen senaryosu, akad'ın urfa'da bir otel odasında hazırladığı düzeltmesiyle "motor" alır. ne var ki bu düzeltme urfa emniyeti'nin akad'ın sansür kurulu onaysız gerekçesiyle gözaltına alınmasını engellememiştir. bir yandan yapımcı; dadaş film senaryoyu "dağların kanunu" adıyla ankara sansüre göndermiştir. neyse ki bu sefer senaryo tasdik edilecektir. ama bir koşulla! güney'in oynadığı "hıdır", son nefesinde "oğlum ben bu yolda ölüyorum, sen bu yola düşme" repliğini söylemesi ile tekrar "motor" der."

Konu

Sınır boylarında kaçakçılık yapan Hıdır (Yılmaz Güney), ektiği toprak çoraksa, sürdüğü tarla kumsa sonuç ne olacaktır? Suçlular köylüyü sömüren toprak ağaları mı, köy ilkokulunu ateşe verip yakan yobaz zihniyetliler mi, köylüyü kaçakçılığa iten düzen midir? Hıdır rolündeki Yılmaz Güney’in etkileyici "solo oyun"u unutulmaz güzellikte. (Agah Özgüç'ün 100 Filmde Türk Sineması kitabından)

Film

https://www.youtube.com/watch?v=TeITokqUuG8

Kadro

Yılmaz Güney Pervin Par Erol Taş Tuncel Kurtiz Danyal Topatan Osman Alyanak Tuncer Necmioğlu Atilla Ergün Muharrem Gürses Necati Er Aydemir Akbaş Nusret Özkaya Sırrı Elitaş Hikmet Olgun Enver Dönmez İhsan Bayraktar